NADCHODZI ZIMA ................PAMIĘTAJMY O WSZYSTKICH POTRZEBUJĄCYCH - LUDZIACH I ZWIERZĘTACH!!! THE WINTER IS COMING...................LET'S REMEMBER ALL IN NEED - HUMANS AND ANIMALS!!!

wtorek, października 26, 2010

Żurawinowo-kokosowe piramidki / Cranberry - coconut pyramids

Podziwiam ludzi którzy nie siedzą z założonymi rękoma. Szczególnie tych walczących o przetrwanie, albo o ocalenie dorobku wielu pokoleń. Mamy w Oregonie ogromną ilość małych, produkujących świetne produkty farm. I to właśnie one, niestety, często znikają z lokalnego krajobrazu, nie mogąc konkurować z komercjalnymi producentami. Ale nie poddają się bez walki, i to bardzo, bardzo podziwiam.

Stąd mój gorący apel - POPIERAJMY LOKALNYCH PRODUCENTÓW ZDROWEJ ŻYWNOŚCI! 

Żurawiny użyte do dzisiejszych piramidek (perfekcyjnie, czyli nie za bardzo, dosładzane naturalnym sokiem z jabłek) pochodzą właśnie z lokalnej farmy Vincent Cranberries, której właściciele wymyślają coraz to nowe sposoby na uatrakcyjnienie swojego produktu dla konsumentów (szczególnie dla tych, których prosta etykieta ekologicznego, zdrowego jedzenia jeszcze nie satysfakcjonuje). Zmodyfikowany przepis pochodzi z Food Network Kitchens.

ŻURAWINOWO-KOKOSOWE PIRAMIDKI

* 100-115 g cukru nierafinowanego (nie dodawać cukru, jeżeli wiórki kokosowe są słodzone)
* 5 białek z dużych jajek, lekko ubitych
* 50 g suszonych żurawin,drobno pokrojonych
* starta skórka z  1/4 pomarańczy
* 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z migdałów
* ½  łyżeczki sypkiej soli
* 225 g drobno zmielonych niesłodzonych wiórków kokosowych; albo słodzone zmielone na drobno
* 3 łyżki mąki kokosowej; albo zwykłej pszennej
* ciemna i biała czekolada do dekoracji (opcjonalnie)

Nagrzać piekarnik do 180C i wyłożyć dwie blaszki pergaminem.
Ubic cukier, białka, żurawiny, skórkę z pomarańczy, ekstrakt migdałowy, mąkę, i sól w dużej misce. Dodać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami.
Zmoczyć palce wodą i formować piramidki z jednej łyżki masy. Ułożyć na pergaminie w odległości około 1 1/2 cm od siebie.
Można też uformować z masy okrągłe ciasteczka i później połączyć dwa krążki czekoladą (jak widać na jednym ze zdjęć).

Piec aż brzegi ładnie się zrumienią i całe ciasteczko jest dobrze upieczone i suche, około 16-20 minut.
Po ostudzeniu na kratce można zamaczać podstawy piramidek w gorzkiej (70%) czekoladzie. 
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do jednego tygodnia.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~






~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


 I admire people who do not sit on their hands. Especially those, who fight to survive, or to save the works of the previous generations. In Oregon, we have plenty of small,producing wonderful products, farms. And those, unfortunately, often disappear from the local landscape, not being any match for the commercial producers. But they do not go without fighting, and I admire this very, very much...


Thus, my heartfelt plea - LET'S SUPPORT LOCAL PRODUCERS OF HEALTHY FOODS! 

The cranberries I have used for today's pyramids (perfectly, which means not too much, sweetened with the natural apple juice) come from one of such farms Vincent Cranberries, which owners come up with ever new ideas to make their product more attractive to consumers (especially to those, for whom the simple label of the organic, healthy food is not satisfying). This modified recipe came from the Food Network Kitchens.

ŻURAWINOWO-KOKOSOWE PIRAMIDKI

* ½ cup sugar (do not add sugar when using sweetened coconut)
* 5 large egg whites, lightly beaten
* ½  cup dried cranberries, finely chopped
* finely grated zest of 1/4 orange
* 2 teaspoons pure almond extract
* ½  teaspoon fine salt
* 3 cups (about 8 ounces) finely shredded unsweetened coconut; or regular one ground to desired size
* 3 tbsp coconut flour; or regular wheat flour
* dark and white chocolate for dipping (optional)

Preheat oven to 350 degrees F. Line 2 baking sheets with parchment.
Whisk the sugar, egg whites, cranberry, orange zest, almond extract, flour, and salt in a large bowl. Toss the coconut with the egg mixture until completely coated.
Moisten your finger tips with water. Form about 1 tablespoon of the batter into pointed mounds or pyramids on the prepared pans, spacing them about 1-inch apart.
Another great idea would be to make the macaroons round like a regular cookie and then take two macaroons and sandwich them together with melted chocolate.

Bake until the edges are golden brown and the entire macaroon is nicely toasted and dry, 16 to 20 minutes. Transfer to a rack to cool. Dip in melted dark and white chocolate.
Store macaroons in a tightly sealed container for up to a week.


6 komentarzy:

  1. Those look really yummy Jolanta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anno Mario - bardzo smaczne, szczególnie z gorzką czekoladą ;=)

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks Julie - they are tasty and easy to make...

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to z każda czekoladą były by pyszne, bo tak apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki Anka! Wobec tego zapraszam na te z podwójną gorzko-białą polewą ;=)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz / Thank you for your comment :)