Z pierwszymi powiewami jesieni stwierdziłam, że czas pomyśleć o nadchodzących świętach. I oto mój, zmodyfikowany trochę przepis, podany przez Aanitę na forum Cincin. Zmieniłam też nazwę nalewki, bo uważam, że pasuje do wielu świąt, nawet takich "prywatnych", w ciągu roku...
NALEWKA ŚWIĄTECZNA
* 200 g suszonej żurawiny
* 200 g wyłuskanych orzechów włoskich
* 200 g suszonych moreli
* 200 g suszonych śliwek
* 200 g suszonych wiśni
* 200 g fig
* 200 g wyłuskanych orzechów włoskich
* 200 g suszonych moreli
* 200 g suszonych śliwek
* 200 g suszonych wiśni
* 200 g fig
* garść kandyzowanego imbiru
* 2 pomarańcze
* 200 g brązowego cukru
* 750 ml ciemnego rumu
* 2 pomarańcze
* 200 g brązowego cukru
* 750 ml ciemnego rumu
* 450 ml spirytusu + 225 ml wody
* 200 ml likieru malinowego (pozostałość z innej nalewki)
* 6 lasek cynamonu
* 8-10 sztuk goździków
* 1 gwiazdka anyżowa
* 6 lasek cynamonu
* 8-10 sztuk goździków
* 1 gwiazdka anyżowa
Laski cynamonu uprażyć z goździkami i gwiazdką anyżu na patelni przez około dwie minuty - zrobią się bardziej aromatyczne. Pomarańcze dobrze umyć pod gorącą wodą i pokroić na plastry. Ułożyć wszystko warstwami w dużym słoju.
Cukier rozpuścić w rumie. Zmieszać spirytus ze schłodzoną przegotowaną wodą i dodać do rumu. Owoce zalać alkoholem, słoik dobrze zakręcić, i odstawić na co najmniej 8 tygodni (najlepiej na pół roku ;=0) w ciepłe miejsce.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
With the first whiffs of the upcoming Fall I have decided that it is time to think about the holidays. So, here it is, my modified somewhat, recipe, originally posted by Aanita on the Cincin forum. I have changed its name, because I think it fits many holidays, even the "private" ones throughout the year...
HOLIDAY LIQUOR
* 14 oz dried cranberries
* 14 oz walnut halves
* 14 oz dried apricots
* 14 oz prunes
* 14 oz dried cherries
* 14 oz dried figs
* 14 oz walnut halves
* 14 oz dried apricots
* 14 oz prunes
* 14 oz dried cherries
* 14 oz dried figs
* a handful of candied ginger
* 2 oranges
* 14 oz brown sugar
* 750 ml dark rum
* 2 oranges
* 14 oz brown sugar
* 750 ml dark rum
* 450 ml Everclear + 225 ml water
* 200 ml raspberry liquor (leftover from another liquor)
* 6 cinnamon sticks
* 8-10 whole cloves
* 1 star anise
* 6 cinnamon sticks
* 8-10 whole cloves
* 1 star anise
Dissolve the sugar in rum. Mix Everclear and cold boiled water - it will become a strong vodka (but if you don't have Everclear, you can use 750 ml regular store bought vodka). Add the vodka to the rum , mix, and pour over the fruit and spices mixture. Close the lid tightly and leave for at least 8 weeks (optimally for 6 months ;=0) in warm place.