
Polecam spróbować, bo gotuje się je szybko i zamraża bardzo dobrze... a smak - ma niepowtarzalny...
WEGETARIAŃSKIE CHILI
- 1 duża biała cebula
- 4 gałązki selera naciowego
- 4 świeże ząbki czosnku
- 4 duże marchewki
- 1 duża czerwona papryka
- 2 duże zielone cukinie (co najmniej 16 cm)
- 2 małe żółte włoskie cukinie
- 1 pęczek świeżej kolendry (można dostać w Auchan, dodaje innego smaku niż pietruszka!) – pozostawić kilka listków do dekoracji
- 1 litr wywaru warzywnego (można użyć z kostki lub puszki)
- 1 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (1/2 litrowa puszka)
- 1 1/2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli (1/2 litrowa puszka)
- 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (1/2 litrowa puszka)
- 3 szklanki dowolnej ugotowanej fasoli ( 3 - 1/2 litrowe puszki) - może być sojowa, biała, itp.
- 2 kolby świeżej kukurydzy (1/2 litrowa puszka)
- 1/2 litrowa puszka sosu pomidorowego
- 2 łyżki sproszkowanego chili
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 4 łyżki zmielonego kuminu
- 1 pełna łyżka czerwonego miso (albo innej pasty sojowej) - ważne dla smaku
- 1 łyżka soku z cytryny albo octu winnego
Pokroić cukinie w trójkąty. Drobno pokroić wszystkie inne warzywa, włącznie z gałązkami kolendry. Używając dużego i ciężkiego garnka wlać na dno trochę oliwy z oliwek i podsmażyć cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy przez około 5 minut (nie dopuścić do zrumienienia czosnku). Dodać paprykę i pokrojone drobno gałązki kolendry. Podsmażać przez okolo 2 minuty. Dodać wszystkie rodzaje fasoli, kukurydzę, sos pomidorowy i przyprawy. Pogotować jeszcze kilka minut. Na końcu dodać pokrojone cukinie i resztę składników (miso, sok z cytryny, i resztę pokrojonej kolendry). Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć natychmiast jeżeli planujemy zamrozić wszystkie porcje. Jeżeli nie, gotować jeszcze kilka minut (do miękkości cukini). Dodać ostrego sosu chili, jeżeli chili jest za mało pikantne.
Podawać z kukurydzianymi tortillami zgrillowanymi (lub podpieczonymi w piekarniku) na chrupko (albo z dużymi czipsami z kukurydzy). Dekorować każdą porcję łyżką kwaśnej gęstej śmietany, garstką utartego żółtego sera i drobno pokrojonymi listkami kolendry. Smacznego!

VEGETARIAN CHILI
- 1 big white onion
- 4 stalks of celery
- 4 fresh cloves of garlic
- 1 small package of baby carrots/or 4 big carrots
- 1 big red bell pepper
- 4 small or 2 big zucchini (at least 6 in long)
- 2 small Italian yellow squash
- 1 bunch cilantro
- 16 oz. can of chicken or vegetable broth
- 1 1/2 cup cooked red beans (16 oz. can)
- 1 1/2 cup cooked black beans(16 oz. can)
- 1 1/2 cup cooked garbanzo beans (16 oz. can)
- 3 cups soy beans or any other beans (2 -16 oz. cans)
- 2 ears fresh corn on the cob (16 oz. can)
- 16 oz. can of tomato sauce
- 2 tbsp of chili powder
- 1 tbsp of oregano
- 1 tbsp of thyme
- 2 tbsp of ground cumin
- 1 heaping tbsp of red miso paste - important for the taste!
- 1 tbsp of vinegar or lemon juice
Cut zucchini and squash in quarter moon shape. Chop all other veggies including cilantro stems. Use big Dutch oven pan. Sauté onions, garlic, carrots and celery in the chicken broth for 5 minutes. Add bell pepper and chopped stems of cilantro. Cook for couple of minutes. Add beans, corn, tomato sauce, and spices. Cook another few minutes. Finally add zucchini and squash and all other ingredients. Bring to boil. Turn off immediately if you plan to freeze it. If not, cook few more minutes.
Serve with grilled corn tortillas, a dollop of sour cream, shredded cheese, and chopped fresh cilantro. Enjoy!