NADCHODZI ZIMA ................PAMIĘTAJMY O WSZYSTKICH POTRZEBUJĄCYCH - LUDZIACH I ZWIERZĘTACH!!! THE WINTER IS COMING...................LET'S REMEMBER ALL IN NEED - HUMANS AND ANIMALS!!!

niedziela, września 19, 2010

Pura Vida (ekologiczne garnki z dodatkiem / organic cookware and more)

Pura vida w dosłownym tłumaczeniu oznacza czyste życie. Sformułowanie to stało się już powszechnie znane, i  jest używane przez  Kostarykańczyków (i emigrantów) w wielu kontekstach. Niektórzy cudzoziemcy widzą w nim wyraz spokojnego trybu życia, lekceważenia czasu, i swawolnej życzliwość. Jednak Kostarykańczycy używają go aby wyrazić filozofię silnej społeczności, wytrwałości, odporności w pokonywaniu trudności z pozytywnym nastawieniem, delektowanie się każdą chwilą życia, i celebrowanie szczęśliwych przypadków losowych, zarówno małych, jak  i dużych (moje wolne tłumaczenie z Wikipedii).

Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką glinianego naczynia  do zapiekania. Nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby był to typowy, masowo produkowany garnek. Niezwykłość mojego polega na tym, że wyrabiany jest całkowicie ręcznie w wiosce La Chamba w Kolumbii, i wypalany z tamtejszej gliny tą samą metodą od przeszło 700 lat. 

Ceramiczne wyroby La Chamba (dostępne w trzech kolorach - rustykalnym, najtańszy i najbardziej popularny w Kolumbii, czerwonym, i czarnym - ten kolor bierze się z bardzo ciekawego sposobu wypalania tych glinianych naczyń - czy ktoś z czytających wie jaki to sposób?) są niezwykle wysoko cenione w Ameryce Łacińskiej (i już od jakiegoś czasu poza nią) za jakość, technikę wykonania, różnorodność stylów, i nieporównywalne wykończenie.


W opakowaniu znalazłam, w dodatku do typowych informacji i zaleceń, przepis na zapiekankę. Więc dzisiaj, chcąc uhonorować producentów tych małych dzieł sztuki, zapiekanka którą nazwałam PURA VIDA; jeżeli lubicie Nachos to polubicie tę zapiekankę (przepis zmodyfikowany przeze mnie - porcja na dwie -trzy osoby)!


ZAPIEKANKA PURA VIDA

  • 2 duże pszenne tortille, około 25 cm średnicy (ja użyłam zielonych - ze szpinakiem - nigdy nie za dużo warzyw ;=))
  • 1 (250g) pojedyncza pierś z kurczaka (gotowana albo pieczona) - pokrojona albo porwana na cząstki (wielkość wedle uznania, ale ja wolę nie za duże)
  • 2 zielone cebulki (białe i zielone części drobno pokrojone)
  • 1-2 jalapeños (albo innej świeżej ostrej papryczki - wedle tolerancji na ostrość, można też je pominąć dla łagodniejszego smaku), nasionka usunąć i papryczki drobno posiekać 
  • 3 g (4 łyżki) świeżej kolendry, drobno posiekanej
  • 400 g (5-6 łyżek) ostrego sera żółtego (może być Monterey Jack), utartego
  • 400 g (5-6 łyżek) innego sera żółtego (np. Gouda), utartego
  • 25 g queso fresco* (ale można użyć łagodną fetę albo świeżą mozzarellę)
  • salsa kukurydziana (przepis poniżej) 
  • kwaśna śmietana i awokado do dekoracji

 SALSA KUKURYDZIANA

  • 1/3 dużej czerwonej cebuli (albo jedna mała), drobno pokrojona
  • świeża kukurydza z 1 kolby (albo 8 łyżek mrożonej)
  • 2 duże pomidory, drobno pokrojone
  • 1 ząbek czosnku
  •  1 łyżka posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki oleju z nasion winogron
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/2 -1 małej ostrej papryczki, posiekana po usunięciu pestek (można pominąć)
  • sól do smaku

Posmarować lub spryskać olejem tortilli z obu stron (ja używam spryskiwacz do oleju,oczywiście dla obniżenia ilości używanego tłuszczu ;=))   
i zapiekać w 200 C przez 5-7 minut (albo dłużej jeżeli wolimy bardziej chrupką powierzchnię). Obniżyć temperaturę piekarnika do 180C.

W dużej misce wymieszać kurczaka, zieloną cebulkę, kolendrę, ostre papryczki, i żółte utarte sery. Położyć pierwszą tortillę na spód naczynia i rozłożyć na niej połowę kukurydzianej salsy, po czym pokryć połową masy warzywno-serowej. Przykryć drugą tortillą i powtórzyć warstwy. Wierzch posypać pokruszonym białym serem (queso fresco*, mozzarellą, albo łagodną fetą; może ktoś spróbuje z twarożkiem albo bryndzą?). 
Pura Vida przed zapiekaniem

Zapiekać przykryte folią aluminiowa przez 40 minut, po czym podwyższyć temperaturę do 200C, odkryć formę i zapiekać jeszcze 20-25 minut, albo dotąd aż ser się stopi. Poczekać 5 minut przed podaniem. Można podawać z awokado i kleksem kwaśnej śmietany (ja również podaję z marynowanymi jalapeños).


* queso fresco jest meksykańskim białym serem, lekko solonym, który łatwo się kruszy i topi 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pura vida literally means pure life. The phrase has become widely known and it has been used by Costa Ricans (and expatriates) in many contexts. Some foreigners view it as an expression of a leisurely lifestyle, of disregard for time, and of wanton friendliness. However, Costa Ricans use the phrase to express a philosophy of strong community, perseverance, resilience in overcoming difficulties with good spirits, enjoying life slowly, and celebrating good fortune of magnitudes small and large alike (from Wikipedia).

Since a few days I am the happy owner of a clay casserole dish. And there would be nothing unusual about it, if it was one of the mass produced clay dishes. Mine is unusual, because it is handmade from the local clay in a village of La Chamba in Colombia, and fired in dome ovens, the same way it has been done for at least past 700 years. 

The ceramics of La Chamba (available in three colors: rustic, the least expensive and most popular in Colombia, Indian red, and black - this color is the result of a very interesting  method of processing the clay - does anybody know what it is?) are highly regarded in Latin America (and for some time now in other places) for their quality, technique, design, style, and excellent finishing.

In the package I found, in addition to the typical information and suggestions, the recipe for a casserole. So, today, to honor the producers on these little pieces of art, the casserole I have named PURA VIDA - if you like Nachos, you will like this casserole as well (the recipe has been modified my me, and feeds 2-3 people)!


PURA VIDA CASSEROLE
  • 2 large wheat tortillas (I used green ones, with spinach - never enough veggies ;=))
  • 1 (@ 9 oz.) chicken breast (cooked or baked) - chopped or shredded (small size bites)
  • 2 green onions (both white and green parts finely chopped)
  • 1-2 jalapeños (or another hot chili pepper of choice),seeded and chopped finely
  • 4 tbsp cilantro, chopped
  • 5-6 tbsp sharp cheese (e.g.,Monterey Jack), shredded
  • 5-6 tbsp other cheese (e.g., Cheddar, Gouda, etc.), shredded
  • 25 g queso fresco* (white crumbly Mexican cheese, but you can use fresh mozzarella, or mild feta)
  • corn salsa (recipe follows) 
  • sour cream and avocado for garnishing
 
 CORN SALSA 
  • 1/3 large red onion (or one small), diced
  • corn kernels from 1 cob (or 8 tbsp frozen)
  • 2 large tomatoes, diced
  • 1 garlic clove
  •  1 tbsp cilantro, chopped
  • 2 tsp grape seed oil
  • 2 tsp lemon juice
  • 2 tsp apple cider vinegar
  • 1/2 -1 small hot chili pepper, chopped after removing seeds (optional)
  • salt to taste

Brush or spray tortillas with oil (I use the spray bottle for less calories) ;=) ) and bake at 400 F for 5-7 minutes (or longer if desired crispier results). Lower the oven temperature to 350F. In a big bowl mix the chicken, green onions, cilantro, jalapeños, and cheeses. Put the first tortilla on the bottom of the pan and spread half of the corn salsa on it; follow with half of the veggie-cheese mixture. Cover with the second tortilla, and repeat layering. Sprinkle queso fresco* (mozzarella, or feta) on top. 
Pura Vida before baking

 Bake covered with aluminum foil at 350F for 40 minutes, then increase the temperature to 400F and bake uncovered for another 20-25 minutes (or until cheese melts). Wait 5 minutes before serving. Can be served with sliced avocados and sour cream (I also use jalapeños from the jar).

* queso fresco is a Mexican white cheese, available in Latino, but also in many regular, markets



4 komentarze:

  1. Dziękuję, nie wiedziałam o tej koncepcji Pura Vida. Takie naczynie chciałabym mieć, ale nigdy nie widziałam tej marki w UK.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anno Mario - widziałam kiedyś strony z UK właśnie z La Chamba... niestety są dosyć drogie, ale mnie udało się kupić po przyzwoitej cenie (dlatego się skusiłam, bo już od dawna do tych ceramik wzdychałam. Pura Vida!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy chyba nie słyszałam takiego określenie jak ekologiczne garnki i nie bardzo wiem co się za tym kryje. Jak dla mnie na tą chwilę najlepsze garnki są w https://duka.com/pl/gotowanie-i-pieczenie/garnki-i-rondle gdyż również sama ich używam i jestem z nich bardzo zadowolona.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony komentarz / Thank you for your comment :)